Elhunyt Szepesházy Kálmán
Dátum: 2008. March 09. Sunday, 10:39
Rovat: Rákóczi Szövetség Balogvölgyi H. Sz.


Március 3-án Budapesten elhunyt Szepesházy Kálmán (1919-2008) nagyabalogi származású kiváló geológus.

Szepesházy Kálmán a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi helyi szervezetének 2002-től volt a tiszteletbeli elnöke és támogatója.

Utolós útjára, a nagybalogi temetőbe 2008. március 11-én 13 órakor kísérhetik el.

Nyugodjon békében.  

Szepesházy Kálmán első munkái közé egy gömöri vonatkozású dolgozat tartozott. 1942-ben a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai és Természettudományos értesítőjében látott napvilágot az Ajnácskő környéki bazaltos kőzetekről írott munkája. Ebben részletesen leírja az Ajnácskői várhegy, a Ragács, a Sasbükk, Hegyes-kő, a Zaboda-kő valamint a Pogányvár bazaltos képződményeit és részletes kőzettani elemzései alapján első ízben mutatott rá, hogy a kiskarádi tűzhányóból kiömlött bazaltláva fiatalabb a pogányvárinál.

Mint geológus elsősorban a szénhidrogénkutató mélyfúrások kiértékelésével foglalkozott. Ezen belül is az Alföld alatt található átalakult és magmás kőzetek kiváló szakértőjeként tartották nyilván. A mélyfúrások részletes kőzettani elemzései alapján módjában volt az aljzat kőzeteit összehasonlítani a Kárpátok többi átalakult és magmás kőzeteivel, amivel nagyban hozzájárult a Kárpát-medence nagyszerkezeti egységei fejlődésének megismeréséhez. Neve ezzel bekerült a kárpáti nagyszerkezeti geológia szakértőinek sorába.

1973-ban kiadott egy monográfiát is a Tiszántúl északnyugati részének felsőkréta és paleogén korú képződményeiről.

Az ő nevéhez fűződik számos térképmagyarázó megírása Magyarország 1 : 200 000 mértékű földtani térképéhez, amelyekben a pliocénnél idősebb képződmények rétegtanát taglalta.

Balogvölgyi Polgár InfoA cikk tulajdonosa: Balogvölgyi Polgár Info
http://www.balogvolgy.polgarinfo.hu

A cikk webcíme:
http://www.balogvolgy.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=281